Jak smazat účet na Facebooku (How do i delete my Facebook account)

Smazat můžete, víte-li kde. Podstatné je ale i to, že nesmíte příliš věřit aktu smazání. Pokud „smažete“ svůj účet, tak sice nebude vidět, ale jakékoliv přihlášení zpět v průběhu příštích dvou týdnů ho přivede zpět do viditelného stavu. A ani potom není jisté, co vlastně opravdu Facebook smazal.

English version for those arriving from search engines (just Google Translate)

Je to teď módní mazat účty na Facebooku a říkat, že po změnách je nutné mít otevřenou alternativu k Facebooku – ten je nejenom požerákem času, ale také nasávačem našeho soukromí – to více a více otevírá celému světu.  Hezky je to vidět v Facebook je stále otevřenější. Ovšem jenom v tom jak likviduje soukromí uživatelů.

Takže, to nejpodstatnější – jak se Facebooku můžete zbavit?

http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account je ta správná adresa, kterou samozřejmě za normálních okolností budete mít velký problém najít. Případně přímá adresa – https://www.facebook.com/help/delete_account.  Česky tam uvidíte toto:

Odstranit účet

Pokud si myslíte, že již nebudete chtít znovu Facebook využívat, a chcete svůj účet odstranit, postaráme se o to za vás. Pamatujte, že nebudete moci svůj účet znovu aktivovat ani získat žádný obsah či informace, které jste přidali. Pokud i nadále chcete svůj účet odstranit, klikněte na položku „Odstranit účet“.

V angličtině prakticky to samé:

Delete My Account

If you do not think you will use Facebook again and would like your account deleted, we can take care of this for you. Keep in mind that you will not be able to reactivate your account or retrieve any of the content or information you have added. If you would like your account deleted, then click „Submit.“

Podstatné je i to, že nesmíte příliš věřit smazání a číst dobře varování. Pokud „smažete“ svůj účet, tak sice nebude vidět, ale jakékoliv přihlášení zpět v průběhu příštích dvou týdnů ho přivede zpět do viditelného stavu (přijde vám e-mail, který vás bude o tomto informovat). A jakkoliv se stopy vašeho Facebook účtu přestanou zpravidla objevovat ve výsledcích hledání (Google zejména), tak jich mnoho nepochybně zůstane po Internetu.

14 dní od „smazání“ vašeho účtu se nepřihlašujte na Facebook (nejlépe ale ani nepoužívejte Like/Share buttonky, stejně tak jako nesmíte použít nic, co používá Facebook Connect (nebo novější podobu)).

Pokud se tedy v průběhu dvou týdnů od „žádosti o smazání“ přihlásíte, budete mít možnost smazání zrušit. Pamatujte také na to, že váš účet se po žádosti o smazání stal neaktivním. Případné zrušení žádosti o smazání pak bude následovat případná zpětná aktivace.

TIP: Než se rozhodnete účet smazat, stáhněte si vše co o vás Facebook věděl a /skoro/ vše co jste na Facebook nahráli – viz Návod: Stáhněte si svůj kompletní Facebookový profil

Deaktivace účtu

Dočasné ukrytí vaší existence na Facebooku bez „smazání“ se jmenuje deaktivace účtu – najdete ho v Nastavení účtu/Account Settings jako „Deaktivujte svůj účet/Deactivate account„.

Připravte se na srdceryvné historky o tom, jak to vašim přátelům bude líto. Pokud otravný proces s dotazníkem dokončíte, účet sice bude existovat, ale na Facebooku nebude vidět.

Jak je to ale s tím smazáním?

Smazání účtu na Facebooku nikdy nebude až tak docela smazáním – Facebook si například podle některých informací ponechá vaše fotografie – minimálně někde v nějaké „cache“ farmě. Pokud jste kdy propojili Facebook s nějakým webem (dřívejší Facebook Connect), tak nedojde k smazání tohoto propojení, ani údajů na těchto dalších webech. Problém může být i ve věcech, které „z vaší zdi“ nasdíleli dál vaši přátelé.

Statement of Rights and Responsibilities
When you delete IP content, it is deleted in a manner similar to emptying the recycle bin on a computer. However, you understand that removed content may persist in backup copies for a reasonable period of time (but will not be available to others).

Pokud jste tedy hodně paranoidní, zkuste před samotným aktem smazání účtů smazat hlavně jeho obsah – tj. vyprázdnit všechny informace o vás:

  • smazat všechny fotografie/fotoalba,
  • promazat zeď,
  • smazat poznámky
  • smazat odkazy
  • smazat videa
  • zrušit všechna přátelství
  • smazat veškerou přijatou a odeslanou poštu
  • zrušit veškeré aplikace navázané na profil
  • zrušit vazby na Facebook Connect weby
  • promáznout notifikace
  • odejít ze všech skupin (nezapomenout předat administrátora)
  • zrušit členství v stránkých/pages (nezapomenout předat administrátora)

Adresa kam psát Facebooku

Mimo klasické support@facebook.com je zde jedna konkrétní adresa týkající se soukromí – privacy@facebook.com. Ale moc si od psaní Facebooku neslibujte. Na maily neodpovídá, byť privacy@ adresa může být vyřizovaná zodpovědněji.

Tags: , , , , , , , ,

O Daniel Dočekal

Daniel (Bradbury) Dočekal je internetový publicista. Většinu současných aktivit věnuje sociálním sítím, webdesignu, tvorbě obsahu, novým médiím, reklamě a internetovému marketingu. Čerstvé aktivity zahrnují spuštění www.bookz.cz, www.feedit.cz a www.justit.cz či redesign www.tiscali.cz. Osobní, profesní, stránky najdete na www.bradbury.cz

Komentáře (Facebook i zde na webu)

Prozatím bez komentářů.

Komentovat

*